Menu

Vergeet de marketingplannen, de eindeloze overleggen, de marktonderzoeken en langlopende voorbereidingen voor marktintroducties. In de internetmarketing draait het om snelheid en flexibiliteit. Een korte time-to-market geeft succes. Denk aan Rituals en Coolblue. Wat deze bedrijven goed doen is het meegaan met de tijd door het luisteren naar de doelgroep(en). Wat willen deze? Wat vinden ze prettig? Waarvoor betalen ze (extra)? (Snelheid van leveren, service, inpakservice.) En waarvoor betalen ze (liever) niet? (Bezorgen, retourneren.)

Fingerspitzengefühl
Er zijn regelmatig veranderingen in het gedrag van je afnemers. Dit doet een beroep op je aanpassend vermogen als ondernemer of marketeer. Je dient continue te vernieuwen en in staat te zijn om razendsnel te vermarkten. Stilzitten is geen optie!

Agile marketing is een benaming voor een "elastische" benadering van marketing. Deze vorm van marketing vraagt om snelheid en flexibiliteit in het opzetten, uitvoeren en bijsturen van marketingacties. Agile laat je meebewegen met de markt. Je zult merken dat als je eenmaal in die flow zit het een natuurlijk proces wordt. Je ontwikkelt een "Fingerspitzengefühl"! Ofwel situaties juist inschatten en hierop inspelen met concrete marketingactiviteiten.

Ambities 
Heb je grote ambities, maar een beperkt budget? Dan is de toepassing van Agile marketing zeer geschikt. Klein van start gaan, experimenteren, ervan leren en bij daadwerkelijk succes opschalen. Zo is het mogelijk om sneller en effectiever nieuwe businessmodellen en ideeën te toetsen in de markt ter beoordeling en verbetering.

Scrummen
Een techniek die veel wordt gebruikt bij Agile marketing is scrummen. Met een projectmatige aanpak klantgericht te werk gaan. Bij scrummen denken veel mensen direct aan IT. Niets is minder waar, scrum is perfect inzetbaar in niet IT-organisaties.
Er wordt gewerkt in (scrum) teams met mensen uit verschillende disciplines. De kleine stappen die genomen worden, zijn zogeheten sprints. De laatste sprint geeft de input voor de volgende sprint en ga zo verder. Doordat de verkregen inzichten direct worden verwerkt in de volgende sprint, is er een nauwe aansluiting met de omgeving. Een praktische methode om in teamverband projecten effectief te realiseren.

Automatiseren
Het automatiseren van marketingcampagnes; marketing automation helpt daarbij. Dit omdat het je enerzijds tijd scheelt en anderzijds ben je in control. Je hebt 24/7 inzicht in de lopende campagnes en kan met de statistieken bijsturen waar nodig. De juiste content bij de juiste persoon op het juiste moment!

Training
Dit blog geeft kort weer wat Agile marketing is. Wil je er meer van weten of ermee aan de slag? Dan adviseer ik je van harte om een training te volgen!

 

Agile laat je meebewegen met de markt. Je ontwikkelt een "Fingerspitzengefühl"!