Menu

Instagram biedt volop marketingmogelijkheden. Het is een middel om in contact te komen en blijven met een doelgroep. Je bouwt er aan een community. De beleving bij een merk of organisatie kan door een doelgroep zelf in beeld gebracht worden. Instagram leent zich perfect voor acties, creatieve wedstrijden en promotie van een nieuw gadget. 

Het foto’s maken, delen & bekijken op Instagram is leuk. Dat vinden in ieder geval de miljoenen actieve gebruikers per maand. Jij bent ook actief op Instagram, maar je hebt nog weinig volgers. Daar is wat aan te doen met deze 12 tips!

1. Account openzetten
De status van een Instagram account kan privé of openbaar zijn. Als je nieuwe volgers wilt verwelkomen, zet je je profiel op openbaar. Dit kun je instellen onder "profiel bewerken".

2. Vul de bio volledig in
Introduceer jezelf met een korte omschrijving, een aantal hashtags en de reden waarom mensen jou zouden moeten volgen. Verder neem je een websitelink op in de bio.

3. Volg zelf accounts
Bij Instagram geldt hetzelfde principe als bij Twitter, wie volgt, wordt bekeken en meestal teruggevolgd.

4. Reageer op content van anderen
Laat zien dat je actief bent en oprecht geïnteresseerd. Dit door foto`s te liken en reacties te plaatsen. Mensen kijken van wie de reactie afkomstig is en zullen je gaan volgen. Zo bouw je een community op!

5. Reageer op reacties op een eigen post
Met het plaatsen van foto`s, ontvang je reacties. Dit kunnen complimenten zijn of vragen. Door hierop te reageren - onder de geplaatste foto - ga je het gesprek aan met de doelgroep. Je bouwt zo een relatie op en zorgt dat mensen je niet gaan ontvolgen.

6. Stimuleer conversatie
Door foto`s te voorzien van een triggerende tekst met daarin een vraag of een winactie, stimuleer je de conversatie. Vraag om een reactie. Zorg dat de foto en tekst een reactie oproepen.

7. Gebruik hashtags 
Met hashtags geeft je extra bekrachtiging aan een foto. Een hashtag helpt bij de vindbaarheid van jouw foto. Gebruik ze dan ook zeker! Voeg maximaal drie relevante hashtags toe aan een foto. Teveel komt over als spam en is niet prettig voor de leesbaarheid. De meest populaire hasthags worden bijgehouden op: https://websta.me/hot. Speel daar op in! Je hebt het gegeven dat ze populair zijn.

8. Een bijschrift toevoegen
Zet bij een foto een pakkende tekst. In maximaal 2/3 zinnen. Een foto van een wat mindere kwaliteit kan met de juiste tekst alsnog resultaat boeken! Kun je een tekst met humor bedenken of een lieve omschrijving van hetgeen je ziet op de foto? Dan scoor je het best op Instagram. Grappen en lieve bijschriften zijn het populairst!

9. Frequentie van plaatsen
Teveel foto`s op een dag plaatsen veroorzaakt een overkill en zorgt ervoor dat mensen je gaan ontvolgen. Te weinig van je laten horen, geeft aan dat je beperkt actief bent en is nadelig voor de aanstroom van nieuwe volgers.
Advies is om 2/3 keer per week iets leuks te plaatsen. Natuurlijk kun je inspelen op een situatie, denk aan het bijzondere foto van het actuele weer.

10. Geef een locatie mee 
Het is mogelijk om een locatie toe te voegen aan een foto, alvorens je deze plaatst op Instagram. Een zogeheten geotag. Mensen vinden het leuk om foto`s te bekijken van bekende locaties of lokale locaties. Bij het toevoegen van een geotag krijg je foto`s van andere gebruikers te zien die daar ook zijn geweest. Zo krijg je vanzelf meer volgers, die zelf ook foto`s plaatsen met een bepaalde geotag en jouw foto daana ook te zien krijgen. 

11. Timing!
Doordat Instagram zo populair is, komen tijdlijnen snel vol te staan. Door het tijdstip van plaatsen te timen, kun je ervoor zorgen dat jouw foto door zoveel mogelijk volgers wordt gezien. Direct in de ochtend (voor 10.00 uur) en na de werkdag (17.00 uur) zijn de meeste mensen actief op Social Media. 

12. Zet Facebook en Instagram in wisselwerking
Instagram is sinds 2012 van Facebook, waardoor ze perfect gekoppeld kunnen worden. Onder "instellingen" kun je dit instellen. Zo worden de berichten die je op het ene platform plaatst, ook op het andere platform geplaatst. Dit kan voordelen opleveren. Wel is maatwerk per platform het effectiefst! Zo gebruik je op Instagram hashtags en op Facebook niet.

Een laatste tip: volg SocialSanne op Instagram om ook daar volop online, marketing & social inspiratie te krijgen! 

Vergroot het volgersbereik, bouw aan een community op Instagram.