Menu

Het investeren in een app loont zeker de moeite als deze ook vindbaar is! Vindbaar in app stores en zoekmachines. Dit gaat helaas niet automatisch. Je moet er zelf mee aan de slag!

App stores
De twee grootste apps stores zijn Apple en Google. Daar staan ieder voor zich al meer dan 1,5 miljoen apps in. Het downloaden van de apps komt voor ruim 60% voort uit de zoekfunctie in de stores. Het is dan ook cruciaal om goed te ranken in de zoekresultaten van de store. Hiervoor ga je aan de slag met ASO: App Store Optimalisatie. ASO is SEO voor apps; vindbaar in de diverse app stores!

Vijf ASO tips:

 • De titel van de app in de store
  Zorg ervoor dat de belangrijkste zoekwoorden direct genoemd worden. Er is namelijk een beperkt aantal tekens zichtbaar. Voor de App Store van Apple zijn dit 23 tekens en voor de Playstore van Google 30 tekens.
 • App icoontje
  Het icoontje is de stempel van jouw app. Dit logo is heel belangrijk voor de conversie. Als het icoon aanspreekt, zal er eerder een download plaatsvinden.
 • Screenshots
  Door screenshots toe te voegen geef je een kijkje achter de schermen. Hoe ziet de app eruit? Met een regel tekst erbij kun je een screenshot voorzien van een toelichting. De screenshots overtuigen van de toegevoegde waarde van de app. Benut de vijf screenshots die je kunt toevoegen in de App Store en de acht screenshots in de Google Playstore. Het is aan te raden alle screenshots in te zetten. Er zijn genoeg onderdelen en functies in een app die uitgelicht kunnen worden met een duidelijk screenshot.

 • Video
  Upload een video van jouw app van max. 30 seconden in de App Store en max. 120 seconden in de Google Playstore. Een video geeft geïnteresseerden een realistisch beeld van de app, wat overtuigend werkt om de app te downloaden.

 • Zoekwoorden
  Ga via een zoekwoordenonderzoek na op welke zoektermen jouw app vindbaar moet zijn. Deze verwerk je in de omschrijving van de app. De omschrijving dient vloeiend te lopen, maak er geen opsomming van zoekwoorden van. Ligt het maken van teksten je niet zo? Vraag dan een tekstschrijver om hulp!

Zoekmachines
Apps worden al enige tijd geïndexeerd door zoekmachines als Google en Bing. In 2017 is aangekondigd dat apps hoger komen te staan in de rankings. Google wil zoveel mogelijk relevante zoekresultaten geven aan gebruikers. Dit zie je terug in de zoekresultaten die geboden worden na een zoekopdracht door de gebruiker. De resultaten bevatten steeds meer bronnen dan alleen webpagina`s van een website.

Zo komen apps tervoorschijn als dit toegevoegde waarde / extra informatie biedt voor de gebruiker. Mocht een gebruiker de app niet geïnstalleerd hebben, krijgt deze de installeerbutton van de app te zien. Dit betekent dan ook nieuwe downloads van de app!

Des te meer reden om met een app te starten of de huidige app te optimaliseren voor indexering. Het indexeren van een app gaat anders dan een website. Simpelweg omdat ze een compleet andere structuur hebben. 

Een website en app werken voor de indexering samen. Om de app te indexeren moet deze eerst gekoppeld zijn aan de website. Dit is mogelijk via een zogeheten App indexering API. Voor ontwikkelaars van jouw app is hetgeen hier staat beschreven duidelijke taal. 

Ga na hoe jouw businessmodel samenhangt met een app. Je kunt hier wins mee realiseren door de app content goed te laten indexeren. De inhoud van een app kan weleens op korte termijn boven webpagina`s komen te staan. Opgemerkt moet worden dat de positie in SEO (organische zoekresultaten) van de website voorlopig bepalend is.