Menu

Het verschil tussen een update ‘interessant’ vinden (liken) en een update ‘delen’ (share). Is niet altijd duidelijk. De meeste LinkedIn gebruikers kiezen voor liken. Dit vanwege het gemak. Het delen van een update kost wat meer tijd, maar heeft een groter effect. In deze blog uitleg hierover.

In je tijdlijn op LinkedIn staan updates uit je netwerk. Dit van bekende personen, maar ook van onbekende personen. Deze laatste krijg jij in je tijdlijn, omdat een bekend persoon een update van een voor jou onbekend persoon deelt.

Een LinkedIn update
Even terug. Een update op LinkedIn kan op drie manier ontstaan:

1. Je plaatst zelf een update, bijvoorbeeld een link naar je blog of website. Hierbij 1 of 2 regels tekst en een afbeelding.
2. Je geeft een update van een ander een like, hiervoor klik je eenvoudig op 'interessant', meer is er niet voor nodig. Het werkt snel en wordt daarom het meest gekozen. Klik op interessant/like en je netwerk krijgt automatisch de update te zien inclusief de begeleidende tekst, afbeelding en link. Dit wordt 1 op 1 overgenomen. De eerste afzender is zichtbaar bij het bericht.
2. Je deelt een update van een ander, hiervoor klik je op 'delen'. Via delen kan je een persoonlijke noot meegeven aan het bericht. Dit kost wat tijd, maar zo kan je inspelen op je eigen netwerk. Een tekst bevat 1 of 2 zinnen. Bijvoorbeeld: "Lees dit artikel even, dan weet je voortaan of je een LinkedIn update het beste kan liken of delen! Als je een update deelt is een bijkomend voordeel dat je eigen netwerk er weer op kan reageren en het apart kan liken. Zo kan het bereik van een update hard gaan. Investeren in het plaatsen van een goede, pakkende update is je tijd zeker waard.

Let op dat als je alleen op 'delen' klikt je netwerk maar een gedeelte van de update te zien krijgt. Bijvoorbeeld alleen de afbeelding of de link. De eerdere tekst (van de eerste afzender) gaat niet vanzelf mee. Delen geeft je - zoals aangegeven -  de ruimte voor het vermelden van je persoonlijke boodschap. Als je deze niet benut, wordt het veld automatisch gevuld met deze tekst:

Share an update. Type a name to mention a connection or company…. (Of in het Nederlands: Deel een update of gebruik @ om iemand te vermelden ..)

Wat is je doel?
Bedenk goed wat je wilt bereiken met een eigen update of een interessante update uit je netwerk. Als het een update van je eigen organisatie is, kun je deze het beste van een collega of van de companypage liken en delen voor het meeste bereik. Connecties zien de update niet dubbel, LinkedIn groepeert een update via de melding: YOUR NETWORK IS TALKING ABOUT

Conclusie
Like als je iets snel wilt verspreiden. Deel als je er een persoonlijke noot aan mee wilt geven en wilt gaan voor het grootste bereik.  

Het verschil tussen een update ‘interessant’ vinden (liken) en een update ‘delen’ (share). Is niet altijd duidelijk.