Menu

Ik publiceerde al eerder een blog over het toevoegen van Google Analytics aan je website. Om te weten wat er aan bezoekersverkeer op je website komt, is het verstandig om vanaf de livegang Google Analytics in je website te implementeren.

Nog niet gedaan? Doe dat eerst even en lees dan de "Tien analytics data die je direct voor je business kan benutten!" Note: Zet de meetperiode op het gewenste aantal dagen, bijvoorbeeld een maand.

 • In het doelgroepoverzicht zie je in één oogopslag het aantal bezoekers, het aantal bekeken pagina`s en de tijd die is doorgebracht op de website. Hier wil je graag progressie in zien, hou dit voor een aantal periodes bij en benchmark!
 • Tevens kan je in het doelgroepoverzicht het bouncepercentage vinden. Het bouncepercentage is het percentage sessies waarbij één pagina wordt geladen (d.w.z, sessies waarbij de bezoeker de website verlaat op de instappagina en verder nergens op klikt). De norm voor dit percentage ligt op 30%. is je bouncepercentage stukken hoger? Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan een hoog percentage. Bezoekers verlaten de website vanaf de instappagina als de site ontwerp- of gebruiksvriendelijkheidsproblemen heeft. Bezoekers kunnen de site ook verlaten na het bekijken van één enkele pagina als ze de benodigde informatie hebben gevonden en er geen noodzaak of interesse is om andere pagina's te bezoeken. De bezoeker moet dus direct iets aansprekends / relevants zien op je website!
 • Onder het kopje Doelgroep => Geo => Locatie, zie je waar je bezoekers vandaan komen. Richt je je met een webshop op heel NL of richt je je op een bepaalde regio? Ook kan je hier zien in welke regio het animo voor je product of dienst het grootst is.
 • Onder het kopje Doelgroep => Mobiel => Apparaten, staan de apparaten welke je bezoekers gebruiken om op je website te komen. Test zelf goed of je website optimaal werkt op deze apparaten. Denk vooral ook aan het online betalen als je een webshop hebt.
 • Onder het kopje Acquisitie => Overzicht, zie je via welke bronnen bezoekers op je website komen. Dt kan direct zijn door het intikken van de website url, via zoekresultaten, sociale media of andere verwijzende websites. SocialSanne blogt bijvoorbeeld op DeOndernemer.nl en krijgt vanuit daar bezoekers naar de eigen website.
 • Onder het kopje Acquisitie => Sociaal, zie je welke sociale media belangrijk zijn voor verkeer naar je website. Je kan daarbij zien om welk platform het gaat maar ook welke inhoud er wordt gelezen. Klik hiervoor op de naam van het sociale platform en je krijgt een eigen pagina te zien met meer informatie.
 • Onder het kopje Acquisitie => Campagnes => Organisch zoekverkeer, is een lijst te vinden met de zoekwoorden waarmee bezoekers op je website uitkomen. Dit is een belangrijke lijst. Ga na op welke zoekwoorden je nog niet gevonden wordt en je wel gevonden wil worden. Maak vervolgens artikelen waarin deze zoekwoorden goed opgenomen zijn of zet betaalde zoekcampagnes (Ad Words) hierop in.
 • Onder het kopje Gedrag => Site-inhoud, is te zien welke pagina`s / nieuwsitems / artikelen van je website populair zijn. Je kan deze informatie goed gebruik bij je contentstrategie. Dus wat ga je plaatsen op je website aan artikelen, updates en beeldmateriaal?
 • Filter zoveel mogelijk bots & spiders uit je analytics om zo vervuiling van je data tegen te gaan. Google biedt zelf een filter aan die je kan benutten. Ga daarvoor naar het kopje Beheerder (midden boven), ga naar de derde kolom (weergave), kies vervolgens instellingen weergeven en scroll naar onder om een vinkje te zetten in het vakje voor: "Alle treffers van bekende bots en spiders uitsluiten".

 • Wat ook boeiend is, is het Realtime Dashboard van analytics. Onder het kopje Realtime is 24/7 te zien wie er op je website is en wat deze persoon aan het doen is.

  Kortom Google Analytics geeft je een schat aan informatie over wat er op je website gebeurt. Maak er gebruik van en stuur je campagnes en content tussendoor bij. Meten = weten!

 

Tien analytics data die je direct voor je business kan benutten!