Menu

Regelmatig krijg ik de vraag op welke sociale media platformen je actief moet zijn. Er zijn er zoveel en je wil je tijd nuttig besteden!

Natuurlijk is het goed om de ontwikkelingen in de gaten te houden rondom nieuwe sociale media initiatieven. Denk aan een Snapchat en tsu.

De gevestigde orde blijft gewild. Denk aan Facebook, YouTube, Twitter (zet wel een daling in) en het zakelijke platform LinkedIn.

Door op deze platformen actief te zijn bereik je - door het delen van content - een grote groep mensen / bedrijven.

Op welke sociale media je actief moet zijn, is afhankelijk van diverse aspecten:

  • De doelgroep: geslacht, leeftijd, welstandsklasse, etc. In Amerika is er een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat Social Media gebruik onder jongeren afhankelijk is van sociale klasse en geslacht. Zo is onder meiden visuele sociale media populair. Snapchat en Instagram voeren de boventoon. Meiden posten ook vaker dan jongens. Ook Pinterest en Tumblr komen aan de beauty en fashion wensen van meiden tegemoet. Jongens besteden hun online tijd liever aan gaming.
  • Geografisch: lokaal, regionaal, nationaal of internationaal. Een lokale en regionale inzet van sociale media kan prima ingevuld worden met een bedrijfspagina op Twitter en Facebook. Aangevuld met Google Plus voor je SEO. Landelijk kan je daarbij YouTube inzetten met filmpjes over je bedrijf. Ga je de grenzen over? Dan kennen landen vaak ook nog hun eigen favorieten. Zo is in China de microblog Sina Weibo geliefd. Deze partner van Twitter werkt alleen met Chinese tekens. Inmiddels is Sina Weibo al goed voor ruim 400 miljoen gebruikers en daarmee één van de populairste sociale netwerken ter wereld.
  • B2C of B2B. Richt je je op de consument of op bedrijven? Consumenten vragen een andere benadering dan bedrijven. B2C en B2B marketing verschillen wezenlijk van elkaar. Zo is in de B2B de doelgroep online op kantooruren en in de B2C is de doelgroep online rond lunchtijd en in de avonden.

TIP: Afhankelijk van je budget kan je ook adverteren op sociale media voor meer bereik & bekendheid.

Regelmatig krijg ik de vraag op welke sociale media platformen je actief moet zijn.