Menu

Pak die telefoon! Zowel in de B2B als in de B2C is de telefoon een effectief kanaal in de marketingmix.

Uit onderzoek van de DDMA Commissie Telemarketing, blijkt dat de consument bij dit kanaal het vaakst overgaat tot conversie! 

De telemarketingsector heeft turbulente jaren meegemaakt met veel gewijzigde wetgeving rondom Bel-Me-Niet-register. De negen miljoen geregistreerde telefoonnummers in dit register tonen aan dat de consument cold calling als storend ervaart. 

Het is de kunst om degene die je wel mag bellen, een passend aanbod te doen. Alleen dan zet je telemarketing effectief in. Een negatieve associatie met je bedrijf komt snel tot stand, waak voor kwaliteit en niet voor kwantiteit!

Als je beslist om telemarketing in te zetten, kan je dit zelf gaan doen (op kleine schaal) of een telemarketingbureau inschakelen.

Zelf bellen of uitbesteden?
Door zelf te gaan bellen bouw je een relatie op met de contacten. Tevens krijg je toegang tot belangrijke informatie. Aan de telefoon deelt men ervaringen, geeft men feedback. Dat geeft je input voor de volgende / vervolggesprekken.
Verder bouw je aan een eigen database. (Prima op te zetten in Excel!) Deze database is voor de lange termijn. Noteer wanneer je terug kan bellen, volg dit goed op. Zorg ervoor dat je - voordat je de telefoon ophangt - een vervolg hebt genoteerd voor het contact!

Geen tijd, capaciteit of zie je het niet zitten om zelf te bellen? Dan biedt een telemarketingbureau uitkomst. Genoeg aanbod van callcenters in Nederland. Let op hun referenties. Branche ervaring is echt een pré!

Tips voor de samenwerking met een telemarketingbureau:

  • Loop de bellijst nauwkeurig door, zorg dat er geen contacten gebeld worden die bijv. al klant zijn (bij een prospect actie) of absoluut niet gebeld mogen worden.
  • Baken je regio af. In welk gebied mag er gebeld worden?
  • Stel je eigen belscript op!
  • Maak kennis met de belagents. Geef ze bagage mee over je bedrijf, assortiment, branche en doelgroep.
  • Ga er een dagje naast zitten om te kijken hoe de agents voor je bellen! Geef feedback.
  • Beloningsmodel, spreek een vast bedrag af per kwalitatieve lead (aanvraag brochure, proefrit, aankoop).
  • Werk met doelstellingen (aantal gesprekken en leads per week). Zorg ervoor dat je de opvolging kan doen (capaciteit).
  • Maak afspraken over de database die opgebouwd worden (terugbelverzoeken, afspraken in de toekomst), wie wordt de eigenaar van deze informatie?

Tot slot: Bel ze! :-)

Pak die telefoon! Zowel in de B2B als in de B2C is de telefoon een effectief kanaal in de marketingmix.