Menu

Om klanten te krijgen doen we veel moeite. Of je nou in loondienst bent of zelfstandige. Klanten zijn nodig om de organisatie te laten bestaan.

Dus als contacten eenmaal klant zijn, zijn we er ook heel zuinig op. Toch?

Dat mag je wel verwachten, maar uit de praktijk blijkt het anders. We investeren vooral graag in het krijgen van nieuwe klanten. We vergeten dat bestaande klanten ook nieuwe klanten zijn en net zo goed behandeld dienen te worden.

Zo is elk contactmoment belangrijk. Wil de klant ons iets zeggen? Ja, graag! Geen conversatie betekent vaak het einde van de relatie.

Dus houdt het gesprek op gang!

In de wereld van het steeds meer online contact hebben met elkaar, dan wel via sociale media dan wel via e-mail, verwacht je eigenlijk dat je vaker contact en makkelijk contact hebt met je klant. Maar is dat ook zo? Waarschijnlijk antwoorden de meeste op deze vraag met een nee of ontkennend antwoord.

Pak nou eens het meest gangbare online communicatiekanaal: e-mail. Daar start onze digitale dag mee, naast het checken van de Sociale Media natuurlijk!
We mailen wat af op een dag zowel privé als zakelijk. Privé beantwoorden we allemaal netjes persoonlijk. Zakelijk natuurlijk ook? Of? Lang niet altijd blijkt wel uit de vele noreplymails die nog door organisaties worden verstuurd.

Er wordt een contactmoment naar de klant ingezet, welke de klant niet kan beantwoorden. Met andere woorden er worden eenrichtings berichten verstuurd die de klant maar klakkeloos moet aannemen, lezen en accepteren.

Verdere conversatie is niet mogelijk en dus niet gewenst. Wat moet een klant hiervan vinden? Dit zegt toch direct wat over de houding van zijn leverancier? En die houding is niet relatiegericht. Of hoe Bart groothuis op zijn column op nu.nl schrijft: "Noreplymails zijn gewoon arrogant".

Een TO DO voor jouw organisatie om de noreplymails z.s.m. te verbannen?
Weer een stapje op de goede weg naar een Sociale organisatie. Waardeer de klanten die je hebt! Steek tijd in de conversatie met hen. Dat is niet eng. Dat is vooral erg leuk :-)

Sociale Media kunnen perfect ingezet worden om contacten met klanten te onderhouden. Advies of meer weten? Je mag SocialSanne altijd mailen. Je krijgt dan een persoonlijke e-mail terug. Noreply staat niet in het "Social woordenboek"!

Deze blog is ook gepubliceerd op DeOndernemer.nl.

Om klanten te krijgen doen we veel moeite. Of je nou in loondienst bent of zelfstandige. Klanten zijn nodig om de organisatie te laten bestaan.